
 
 
 
 
January 7, 2015 
 
 
 

ADDENDUM NO. 1 
TO REQUEST FOR STATEMENT OF QUALIFICATIONS 

FOR HOME HEALTH AND/OR HOSPICE SERVICES 
 
 
This Addendum Number 1 to the Request for Statement of Qualifications 
(RFSQ) for Home Health and/or Hospice Services, Internal Services 
Department (ISD) Bid Number HS-1064, provides answers to questions 
received in accordance to RFSQ requirements.  This Addendum is posted on 
the Department of Health Services (DHS) Contracts and Grants Website at 
http://cg.dhs.lacounty.gov. 
 
Q1. RFSQ, Section 1.15, Background and Security Investigations and 
other sections, including Master Agreement, Subparagraph 7.5, Background 
and Security Investigations and Exhibit L, Mandatory Personnel Monitoring 
Report:  Our agency conducts extensive background checks. Are we 
required to conduct these background checks through the County? 
 
A1: Contractors are not required to conduct these background checks 
through the County of Los Angeles (County).  The contract language does 
permit the County to perform the background checks, if deemed in the 
County’s sole discretion.  For purposes of clarity, please note that we will 
delete Exhibit L, Mandatory Personnel Monitoring Report, and all references 
thereto, from the Master Agreement. 
 
Q2: RFSQ, Section 1.4, Minimum Requirements:  This section states that 
home health and hospice agencies must have current accreditation or 
provide a copy of an application or letter of intent to obtain from one of the 
following accreditation organizations:  The Joint Commission or the 
Community Health Accreditation Program.  While our agency meets the 
highest of quality standards for patients and their families, the cost for such 
accreditation is very expensive.  Why is accreditation a requirement? 
 
A2: On September 10, 2013, the County Board of Supervisors instructed 
DHS to require that contractors meet the quality of care metrics similar to the 
standard set forth under The Joint Commission accreditation as a condition 
of contracting when DHS issues its RFSQ for home health and/or hospice 
services.  Leveraging the expertise of organizations like The Joint 
Commission, and holding contractors responsible for maintaining such 
accreditation, is the most prudent method by which DHS can comply with the 
Board’s instructions. 
 
Q3: RFSQ, Section 1.4, Vendor Minimum Qualifications:  This section 
requires that the vendor must have an office in Southern California defined 
as within the boundaries of Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, 
San Diego, Santa Barbara and Ventura counties.  Does this mean that the 
County will pay for the care while the member is residing in another county? 
 
 
 
 

 
 

Los Angeles County 
Board of Supervisors 

 
Hilda L. Solis 

First District 
 

Mark Ridley-Thomas 
Second District 

 
Sheila Kuehl 

Third District 
 

Don Knabe 
Fourth District 

 
Michael D. Antonovich 

Fifth District 
 
 
 
 

Mitchell H. Katz, M.D. 
Director 

 
Hal F. Yee, Jr., M.D., Ph.D. 

Chief Medical Officer 
 
 

Christina R. Ghaly, M.D. 
Deputy Director, Strategy and Operations 

 
Contracts & Grants Division 

313 N. Figueroa Street 
6th Floor East 

Los Angeles, CA 90012 
 

Tel: (213) 240-7819 
Fax: (213) 250-2958 

 
www.dhs.lacounty.gov  

 
 

 
 

To ensure access to high-quality, 
patient-centered, cost-effective 
health care to Los Angeles 
County residents through direct 
services at DHS facilities and 
through collaboration with 
community and university 
partners. 

 
 

w
w

w
.d

hs
.la

co
un

ty
.g

ov
 

 
 

 

http://cg.dhs.lacounty.gov/
http://www.dhs.lacounty.gov/


 
 
 
 
Addendum No. 1 
January 7, 2015 
Page 2 of 3 
 
 
A3: There are two issues presented with the question.  The office location is different that 

the location of services to County patients. In the event that the patient resides outside 
of Los Angeles County on a temporary or permanent basis, we suggest that your 
agency seek prior authorization from the County-referring facility to serve such patient. 

 
Q4. RFSQ, Appendix A, Exhibit 2A, Prospective Contractor References for Home Health 

Services:  This required form requests that we provide you with the name or contract 
no., specific date of contract, and annual dollar amount.  We desire to list referring 
physicians as our references, but do not contract with them.  Please advise. 

 
A4. If your agency does not contract with its references listed in Exhibit 2A, Prospective 

Contractor References for Home Health Services (or Exhibit 2B, Prospective Contractor 
References for Hospice Services), please identify the “non-applicable” fields, and 
complete all other information. 

 
Q5: Master Agreement, Attachment 3, Billing and Rates for Hospice Services:  Why are 

there no rates for general inpatient or continuous care benefits for clinically appropriate 
patients without third-party coverage? 

 
A5: General inpatient benefits are beyond the Master Agreement’s scope of work. In the 

event that a contractor identifies a need for such services, they should consult with the 
County-referring facility. Continuous care benefits are covered under the Hospice per 
diem rate located in in Exhibit A-2, Statement of Work, Hospice Services, Attachment 3, 
Pricing Schedule. 

 
Q6. Do we need to complete the exhibits attached to Appendix J, Department of Health 

Services Master Agreement, and submit with our Statement of Qualifications? 
 
A6: Proposers do not need to complete these exhibits.  All proposers who meet the RFSQ 

requirements and agree to the Master Agreement terms and conditions will be required 
to complete such exhibits at a later date. 

 
Q7. Where can I find our agency’s County WebVen Number as required under the RFSQ, 

Appendix A, Exhibit 1, Vendor’s Organization Questionnaire/Affidavit? 
 
A7. Your agency will be issued a County Webven Number when it registers itself as a 

potential contractor online at via the Internet at http://camisvr.co.la.ca.us/webven/ as 
required under the RFSQ, Section 1.9, Mandatory Requirement to Register on County’s 
Webven. 

 
Q8. Do we sign the Master Agreement when we deliver the documents to you by January 

21, 2015? 
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A8: The agency does not sign the Master Agreement when submitting its Statement of 

Qualifications (SOQ) by January 21, 2015.  All proposers who meet the RFSQ 
requirements will be offered a Master Agreement for signature at a later date.  Please 
see the RFSQ, Section 3.0, SOQ Review/Qualification Selection/Process, for additional 
information. 

 
Q9: We plan to submit our SOQ for both home care and hospice services, whereby each 

services is under a different company.  Do I have to submit a binder for each company? 
 
A9: Yes, please submit a separate SOQ for each company.  
 


